Легални ли са българските онлайн казина?

0

Нашата страна е държава в Югоизточна Европа, която има обща източна граница с Черно море. Освен това тя граничи със Сърбия на запад, Гърция на юг, Македония на югозапад, Турция на югоизток и Румъния на север.

Общ преглед на ситуацията

Въпреки че в България от скоро има регулация на пазара на онлайн хазартни игри, нещата не започнаха точно по най-добрия начин. Правителството започна да регулира сектора през 2012 г. с абсурдно високи данъци, които на практика изгониха всички инвеститори в това начинание.

След като осъзнаха безсмислието на това, година по-късно те предложиха много по-примамлив вариант за данъци и такси. Благодарение на промяната, те успяха бързо да придобият важни лицензианти в рамките на няколко месеца.

Наистина определящи за начина, по който българското правителство се опитва да регулира индустрията, са две неща.

  1. В онлайн игрите могат да играят играчи от цял свят, тъй като онлайн покер пуловете не изискват разделяне на играчите. Не всички видове онлайн хазарт са възприели тази практика и все още се обмислят още ограничения, тъй като правителството много държи да запази безопасен и сигурен сектора на онлайн хазарта.
  2. Също така се забраняват чуждестранните уебсайтове, които не подлежат на местно регулиране. Това е печеливша ситуация за всички участници, защото тази стратегия, основана на здравия разум, дава на онлайн казино с български лиценз и играчите най-доброто от двата свята.

За уточнение, първоначално те използваха само местни лицензирани оператори, за да изградят индустрията. Благодарение на този вид политика, Комисията по хазарта успя да състави значителен списък с оператори, включени в черния списък – практика, която породи много спорове.

Лицензиране

Необходимо е да кандидатствате за лиценз, за да предлагате игрите си на играчите в България, поради начина, по който е уредено лицензирането.

От операторите не се изисква да имат местни офиси, но те трябва да спазват определени правила за поведение, за да защитят играчите и да поддържат интегритета на игрите. В резултат на сравнително отворения процес на лицензиране, в България има голяма конкуренция между компаниите, което също поддържа натиска върху тях да предоставят безопасно и честно преживяване.

Законодателите в България отдават първостепенно значение на последния аспект, поради което в крайна сметка избраха реномираната компания eCOGRA, която да извърши необходимите тестове и одити преди издаването на лиценз.

Местните компании, които навлязоха на пазара от самото начало, трябваше да спазват допълнителни специални правила. Това изискваше операторът да има локация в страната, да има петгодишен опит в сектора и в крайна сметка да притежава лиценз от съответната агенция – Държавната комисия по хазарта (ДКХ). До края на 2013 г., точно когато се промениха данъчните им закони, еднократната лицензионна такса беше определена на 51 127 евро. В резултат на това до декември 2013 г. операторите, които отговаряха на предварителните условия, можеха да подадат заявление, да платят таксата, а по-късно да запазят лиценза си, като спазват правилата и плащат 20% данък върху брутния приход от хазартни игри. След закриването на ДКХ, от 08.08.2020г., надзорът върху хазарта се осъществява от Националната агенция за приходите (НАП).

Защита на играчите

Ако играчите смятат, че са били третирани несправедливо от оторизиран сайт за онлайн хазарт, те могат да подадат жалби до контролните органи. Тъй като България отдава голямо значение на честността на игрите, предлагани от нейните лицензианти, и не желае играчите да нямат доверие в техните продукти по каквато и да е причина, тези жалби се разглеждат много сериозно. От това става ясно, че нивото на защита на играчите в страната е високо.

Въпреки това няма абсолютно никаква защита при игра с чуждестранни оператори. Възможно е да бъдете санкционирани и балансът на сметката Ви да бъде изчерпан. Няма смисъл да рискувате сега, когато в България има толкова много първокласни оператори.

Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук