Лекар от „Медика“ избран за „Лекар на годината“

0
535

Проф. д-р Огнян Хаджийски, д.м.н от УМБАЛ „Медика Русе“ е избран от Българския лекарски съюз за Лекар на годината в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Връчването на наградите се състоя на официална церемония в Националния исторически музей в София в Деня на българския лекар – 19-ти октомври 2020 г.

Проф. Хаджийски е един от двамата лекари, утвърдили специалността пластична хирургия в страната. Той е основен участник в изработването на  програмата за обучение на лекари, стандарта и клиничните пътеки по тази специалност в България. Преподава по изгаряния и пластична хирургия на студенти медици, стажант лекари, специализанти, общопрактикуващи лекари, специалисти по обща медицина, спешна медицина, обща хирургия и пластична хирургия. Над 15 години е председателствал изпитната комисия за придобиване на специалност по пластична хирургия, а над 10 години е членувал в изпитни комисии за придобиване на специалност по  спешна медицина. Той членува в над 14 национални, европейски и световни организации по пластична хирургия и изгаряния, като в някои от тях е бил и национален представител. Участвал е като представител на специалност пластична хирургия и в Специализирания съвет по хирургични заболявания и Висшата атестационна комисия. Опитният специалист е бил и дългогодишен председател на научния съвет на болница „Пирогов“.

В научната си кариера проф. Хаджийски има повече от  350 публикации у нас и в чужбина в областта на пластичната хирургия и изгарянията. Дълги години е бил и национален консултант по изгаряния.

Голяма част от професионалния си път проф. Хаджийски е извървял като началник на Клиника по изгаряне и пластична хирургия на болница „Пирогов“, гр. София.  Ръководил е и екип от лекари от 25 страни в Болница по пластична хирургия в Триполи, Либия. От 3 години е началник отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Медика Русе“.

Признанието на национално ниво е от особено голямо значение за целия екип на УМБАЛ „Медика Русе“. То е и повод за гордост за русенци,  тъй като специалист, оставил диря в историята на медицината в България лекува в нашия град.