Лекари от „Медика“ преглеждаха безплатно за разширени вени

0
161

Лекари от УМБАЛ „Медика Русе“ се включиха в националната инициатива „Вземи краката си в ръце“, съобщиха от лечебното заведение.

Д-р Христо Георгиев и д-р Камен Узунов се включиха в националната кампания „Вземи краката си в ръце“, като проведоха безплатни профилактични прегледи за разширени вени на над 20 души.

Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на фармацевтична фирма „Сервие“ и venite.bg, където се извършваше записването.  Целта е да се повиши информираността относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.

С повишаване на външните температури, тонусът и еластичността на кръвоносните съдове се понижават. Това води до увеличаване на венозния застой и оплакванията от оток, тежест и болки в краката и глезените. Невинаги хората, страдащи от разширени вени могат да си помогнат сами, като прилагат в домашни условия студени душове, повдигане на краката и физическа активност.

Специалистите от  УМБАЛ „Медика Русе“ съветват: „При проблем с разширени вени, направете навременна консултация със съдов специалист, преди заболяването да премине в по-напреднал стадий“.