Лекари подминават ПТП, без да окажат помощ на пострадалия

4

За това съобщиха работещи в намиращите се в близост магазини. Хората познали известен русенски педиатър, който преминал с джипа си, но само погледнал и продължил пътя си. Същата била реакцията и на няколко негови колеги.

Както „Русе нюз“ първи съобщи, инцидентът стана около 7,15 ч. тази сутрин на пешеходната пътека край спирката до механотехникума в Русе. Там червен „Опел Астра” блъснал 87-годишния Д.М., който пресичал на пешеходната пътека. След удара мъжът паднал на земята, а от главата му шурнала кръв. След няколко минути пристигнал екип на Спешна помощ, който откарал пострадалия в болницата. Там медиците установили, че Д.М. е с рана на главата и счупен нос. Настанен е в Неврохирургия без опасност за живота.

В сутрешните часове трафикът в района на инцидента е изключително натоварен, споделиха работещи в района. По техни сметки, само за час преминавали средно около 100 автомобила. Те са категорични, че трябва да се вземат мерки, защото инцидентите, макар и в повечето случаи само с материални щети, били ежедневие. Според тях на мястото трябва да има светофар, или улица „Петко Славейков” да бъде затворена за движение.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

4 КОМЕНТАРИ

 1. До Manya Todorova: Закон за движение по пътищата
  Раздел ХХIII
  Поведение при пътнотранспортно произшествие

  Чл. 123. (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:
  1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;
  2. когато при произшествието са пострадали хора:
  а) да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи;
  б) да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на представител на Министерството на вътрешните работи или на следствието;
  в) (изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г.) до пристигането на представителя по буква „б“, съобразно необходимостта, да вземе мерки за безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
  г) (изм. – ДВ, бр. 70 от 2004 г.) да не премества превозното средство, ако то не пречи на движението, както и да не променя състоянието му до идването на представителя на Министерството на вътрешните работи, освен ако с него е необходимо да превози до лечебното заведение пострадалите, след което е длъжен веднага да се завърне на мястото на произшествието;
  д) да вземе мерки следите от пътнотранспортното произшествие да бъдат запазени до тяхното фиксиране или описване от компетентните служби;
  е) (нова – ДВ, бр. 43 от 2002 г.) да не консумира алкохолни напитки до пристигането на контролните органи;
  3. когато при произшествието са причинени само имуществени вреди:
  а) да окаже съдействие за установяване на вредите от произшествието;
  б) ако между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те попълват своите данни в двустранен констативен протокол за пътнотранспортното произшествие и съвместно уведомяват службата за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието;
  в) ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания.
  (2) (Доп. – ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Всеки участник в пътнотранспортно произшествие е длъжен при поискване от други участници в движението да дава данни за самоличността си и за задължителната си застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, а в зависимост от последиците от произшествието и да уведоми собствениците на имуществото, което е повредил в резултат на произшествието.
  Чл. 124. Водач на моторно превозно средство, който не е участник в пътнотранспортно произшествие, когато пристигне на мястото на произшествието, съобразно необходимостта е длъжен:
  1. (изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г.) да вземе мерки за осигуряване безопасността на движението и да окаже помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за него;
  2. да уведоми за произшествието органите на Министерството на вътрешните работи или администрацията на общината, на чиято територия е станало произшествието.
  Дамата, причинила описаното ПТП,е длъжна по закон да окаже първа помощ и да транспортира пострадалия до лечебно заведение /намиращо се на 500 м./.

 2. Предполагам,че всички сме наясно за пешеходеца, че е с предимство на пешеходна пътека. Но тук е България… повечето пъти наблюдавам, че водача гледа да даде газ и да мине пред пешеходеца… Въпрос на 5 секунди е само, но тези секунди е трудно да ги съпоставим с човешкият живот! А за лекарите няма нужда от коментари. Имаш ли пари може би ще ти се обърне внимание, нямаш ли… потърси си празен парцел в „Чародейка“.

 3. Каква е тази глупост …“улица „Петко Славейков” да бъде затворена за движение““?! Какво общо има тази малка уличка с трафика по „Доростол“? „Русе нюз“ пишете си направо наизуст! Поне проверявайте в гуглето!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук