Лесно и вкусно: Агнешко на фурна

0

Предстои да отбележим Великден и Гергьовден. Празници, на които по традиция на масата има печено. Тази рецепта за агнешко е много лесна за приготвяне и е с гаранция за вкусен резултат, а подготовката не изисква толкова много усилия.

Необходими продукти:

* агнешка плешка (най-важния продукт 🙂

* пресен лук  – 1 връзка

* джоджен – 5 стръка

* червен пипер – 1 чаена лъжица

* черен пипер – 1/2 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за агнешко печено на фурна е подготовката на агнешкото месо. Измивате добре агнешкото бутче/агнешко месо, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките.

Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на бута / месото, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен.

Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка,  след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки, че обикновено това е времето необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа прекарани във фурната може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово.

Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване месото апетитна коричка.