Летището на Русе оживя отново

0

Стотици русенци се събраха на русенското летище край с. Щръклево. Интересът им бе провокиран както от атрактивното авиошоу, организирано от Фондация „Български Военновъздушни сили“, съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България и Асоциацията на свръхлеката авиация в България, така и от желанието им да видят с очите си напредъка в дейностите по възстановяване на летището.

Началото беше дадено от кмета на Русе Пенчо Милков, който прикани присъстващите да разгледат сградата и базата на летището, за да видят какво е направено до момента, след което присъстващите видяха различни летателни апарати и атрактивно авиошоу с опитни пилоти, включващо  демонстративни полети с  военни самолети и въздушна акробатика.

Тодор Иванджиков- един от най-добрите авиационни експерти в България и председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия заяви, че се надява скоро базата да се превърне в едно напълно работещо летище. Бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ също беше сред гостите на събитието. Той сподели, че преди 30 години, като курсант, е изкарал стажа си именно на Летище Щръклево и че се радва да види как то възкръсва.

В края на февруари т.г. след решение на Общински съвет Русе, гласувано с почти пълно единодушие, Общината сключи договор с „Еърпорт Русе“ ООД.

Вече е изградена е 9-километрова периметрова ограда, монтирано е лед осветление на слънчеви батерии, монтирани са два ветропоказателя или т.нар. „чорапи“, които отговарят на специални изисквания на Международната организация за гражданска авиация ICAO и са задължителни за всяко летище. Инвеститорите са закупили също стационарни и мобилни цистерни за гориво.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук