Личен лекар: Ситуацията е трагична, трябва пълен локдаун

0
Георги Миндов

Ситуацията пред лекарските кабинети в момента е трагична и поне в София трябва да се въведе пълен локдаун. Това заяви пред БНТ председателят в сдружението на личните лекари в столицата д-р Георги Миндов. По думите му медиците изнемогват, а положението е кошмарно. Пред кабинетите е пълно с болни от всякакви възрасти, няма ред и потоците се смесват, обясни той.

„Не трябва да се правят каквито и да е мерки, а да бъде въведен пълен локдаун, тъй като сме минали 600 на 100 000 души по заболеваемост. Всичко трябва да спре“, заяви лекарят.

Освен струпването пред кабинетите леглата в болниците също се изчерпват. Миндов посочи, че в „Пирогов“ например няма свободни легла за интубирани пациенти.

„Обикалят линейки по лечебни заведения, има и човек починал в линейка вече. Надминали сме категорично пика на втората вълна от миналата пролет. В „Пирогов“ в момента няма свободни реанимационни легла за интубиране. Ако в момента сте ковид болен и се нуждаете от интубиране, трябва да се чака да се освободи реанимационно легло. Положението е трагично“, каза медикът.

Макар че от няколко дни София мина в тъмночервената зона по заболеваемост, засега пълен локдаун не се предвижда.