Лидерската среща: Без разбирателство за съставяне на кабинет

0

Лидерите на двете политически формации с най-голямо представителство в 49-ото Народно събрание не постигнаха разбирателство по върпоса зя съставяне на правителство по време на лидерската среща, която се проведе днес.

Двеще страни даявиха, че ще се допитат до партийните си органи дали да участват в работата по обща управленска програма, на която да стъпи бъдещо правителство.

В началото на срещата Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да намерят начин за съставяне на правителство, независимо дали с първия или с втория мандат. От ПП-ДБ отново напомниха, че имат решение на партиите си да не подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС. Борисов поиска от ПП-ДБ да представят състав на проектокабинет, който биха предложили в рамките на втория мандат, за да може ГЕРБ-СДС по-лесно да прецени как да действа с първия мандат. В отговор Асен Василев заяви, че ако трябва да предложат състав на кабинет, трябва да знаят и каква програма ще изпълнява. От ПП-ДБ заявиха, че са готови да търсят подкрепа за втория мандат от всички, както и да предложат вариант правителство на малцинството.

Двете коалиции имат готовност заедно да внесат законопроекта за домашното насилие още днес, което ще е знак, че има воля двете формации да започнат работа заедно по законодателната програма, стана ясно по време на разговора.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди, че коалицията ще подкрепи законопроекта на служебното правителство за разследване на главния прокурор и няма разминаване с ПП-ДБ по тази тема. Ще подкрепят и законопроекта, разделящ на две КПКОНПИ. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са декларирали подкрепа към законопроекта, внесен от МС, а ПП държат на своя, така че и той ще бъде разглеждан. Атанасова подчерта, че мнозинството, което двете формации могат да формират заедно в парламентарните комисии, може да започне разглеждането на най-важните законопроекти през следващата седмица паралелно с разглеждането на детайлите около държавния бюджет. Затова предлагат работните групи между двете формации да продължат работа паралелно с работата на парламентарните комисии.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук