Липса на кадри застрашава болницата в Добрич, ще канят бесарабски българи

0
Инфекциозното отделение на МБАЛ – Добрич

Липса на кадри застрашава нормалното функциониране на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. За това алармира пред членовете на общинския фонд „Здраве” изпълнителният директор на здравното заведение д-р Светозар Байчев. По думите на д-р Байчев, най-засегнати са отделенията по кардиология, неонатология, реанимация, инфекциозни болести, хирургия и Спешно отделение. Изпълнителният директор каза още, че има риск нивото на компетентност на Отделението по кардиология да падне, а средно годишно 300-400 души се нуждаят от спешна терапия. Липсата на инвазивна кардиология пък крие реален риск за живота и здравето на пациентите. Той се обърна с молба към местната власт, специалисти от доболничната помощ да дават дежурства в болницата и да се лобира пред местните депутати за по-голям бюджет на здравното заведение.

Има идея в болницата да бъдат привлечени като медицински кадри бесарабски българи, каза зам. областният управител Живко Желязков. Обсъден бе и въпросът да се потърси помощ от останалите общини в областта, чиито пациенти обслужва болницата.

Фонд „Здраве” на Община Добрич беше създаден неотдавна и разполага с 20 000 лева, които предстои да бъдат усвоени до края на годината за подпомагане на млади лекари  и специализанти, пожелали да практикуват в местната болница и Центъра за психично здраве „Д-р Петър Станчев” в града.