Локдаун или нокдаун? Ресторантьорите са готови на крайности

0
Снимка: Unsplash

Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията да подновят работа от 1 февруари. Това заяви във Велико Търново здравният министър Костадин Ангелов. А хотелиерите са готови на крайни действия. Те са твърдят, че ще отворят въпреки забраните.

Владислав Арсов тегли кредит и си прави заведение, в лош момент обаче… Казва, че е готов да последва примера на Италианците.

„Мислил съм си не веднъж да го направя, но ако никой не ме последва, единствено аз ще бъда потърпевш от цялата ситуация. Ако и  другите ми колеги от бранша се съгласят, бих до направил, да“, казва той.

„Във война сме, а една война не се печели с инат. Следващото, което ще освободим ще бъде спортът и културата. Когато отворим тези браншове, минат 2 седмици, в които да наблюдаваме каква е тенденцията, тогава идва редът на ресторантите, на заведенията, това означава 18 февруари“, е отговорът на здравния министър.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) казват, че загубите на заведенията са огромни.

„Нашият бранш от локдаун, вече е в нокдаун. Скоро, когато ни отворят ще има и доста фирми и заведения, които ще бъдат в нокаут. Те просто няма да се възстановят и няма да започнат работа“, каза председателят на организацията във Велико Търново Петър Стефанов.

На този фон обещаните от държавата помощи в размер на 24 лв. на ден продължават да се бавят.

„Това е геноцид. Не знам за какво здравеопазване говори министърът на здравеопазването, при положение, че тези хора нямат пари да си купят лекарства, нямат пари за храна. Как могат да бъдат здрави тези хора? Това са 200 000 души млади, които имат неотложна необходимост веднага да им бъдат изплатени някакви пари“, казва Стефанов.

От бранша са готови да отворят на 1 февруари, макар че към момента властите не дават сигнали, че ще премахнат забраните.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили