Ловците в Русенско отменят протеста

0
81
Ловът на дивеч ще бъде забранен в деня на изборите

Ловците в Русенско отменят насрочения за неделя, 15 септември, протест. Това стана ясно след среща между зам.-мнистъра на земеделието Атанас Добрев, областния управител Галин Григоров и представители на ловни сдружения от региона. Ловците планираха да излязат в неделя по обед на Дунав мост, за да изразят несъгласието си с крайните мерки и ограниченията, наложени им заради африканската чума по свинете.

Протестът бе предизвикан заради наложените поради заболявания ограничения на ловджиите заради африканската чума по свинете. Исканията им бяха за отменяне на забраната за групов лов и допускането им до ловните полета.

По думите на областния управител са взети необходимите мерки и са преразгледани условията за откриване на ловния сезон. До няколко дни се очакват и конкретните указания от Българската агенция по безопасност на храните.

Предстоят да се приемат и законодателни промени, които предвиждат удължаване на срока за лов с два месеца – до средата на март. Те ще позволят да се изтегли датата за групово ловуване на дива свиня с кучета и на практика колективният лов да се разреши до 15 март.

Според областния управител намаляването на популацията на дивите прасета може да стане и по-рано, за да не засегне бременни свине.