„Луд гидия“ се завръща на русенската сцена

0

След три десетилетия „Луд гидия“ се завръща на русенската сцена, съобщи директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев.

Премиерата на постановката, дело на проф. Павел Герджиков, ще бъде утре, 9 февруари, от 19 часа. Участват солисти, хор и оркестър на Русенската опера и фолклорният танцов театър „Найден Киров“. Сценограф е Иван Токаджиев. Диригент на спектакъла е Димитър Косев, хореографията е на Анна Пампулова, а хормайстор е Александър Тинков. В образа на Илия ще се превъплътят Николай Моцов и Петър Костов.

„Луд гидия“ е една от най-обичаните български опери, каза постановчикът проф. Герджиков. По думите му сюжетът носи ведрост и българско самочувствие. Музиката те кара да се усмихнеш и те зарежда с положително настроение. Затова е търсил на сцената много светлина и усмивки.

По повод на предстоящите спектакли, заложени в програмата на Русенската опера, Иван Кюркчиев каза, че целта му била да върне голямата оперна класика на сцената на културната институция.

„И това да бъдат спектакли, които да се представят постоянно и да са в репертоара, а не да се вдигат заглавия за един-два пъти и след това никога повече да не се играят. Всички сме много наясно, че да вдигнеш една премиера струва скъпо – за костюми, за декори“, каза Кюркчиев.

До края на сезона предстоят постановки като „Набуко“, „Аида“, а също и „Кармина Бурана“, която ще бъде изпълнена на открито, ще се използва и 3D-визуализация, каза още Кюркчиев. Той допълни, че публиката ще може да види по време на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ и „Макбет“ на Верди, поставяна в Русе единствено в началото на 80-те години от покойния Константин Димчев.