Лукс или необходимост е любовта към самите нас?

0

Сами сте на Свети Валентин? Сами сте в зимните дни? Сами сте след тежък ден? Не, следващите редове не искат да ви подтиснат, а да ви напомнят, че най-важното условие, за да сме щастливи е да обичаме… Първо себе си. Ритуалите за така наречената self-love терапия са много и вярвате или не, те не включват само вана пълна с морски соли, чаша вино и ароматна свещ. Все повече психологически проучвания сочат, че акта на любов и грижа към самите нас е ключът към менталното ни здраве и е повече от просто well-being активност – това е задължително условие за щастие и ментално здраве.

Защо е важно да се обичаме?

За много от хората, четящи тези редове, терминът self-love сигурно звучи по-скоро като прищявка, тенденция на модерното време, от която компании и популярни личност черпят дивиденти и успехи. По ирония на съдбата обаче, грижата за себе си и способността да сме състрадателни към самите нас всъщност може да са най-необходими за онези, които посвещават времето си на работа, целеустремени са и се надбягват, както с времето, така и със своята най-добра версия.

Фантазия за съвършенство

Бивайки твърде взискателни към себе си, засилваме чувството за самокритика и даваме глас на онези мисли, които ни напомнят, че нещата винаги могат да се случат по-добре.
Проучванията показват, че перфекционистите са изложени на по-висок риск, както от психически, така и от физически заболявания. Първата стъпка към разбиването на неприятната връзка с фантазията ни за съвършенство е да признаем, че тя е нереалистична и лоша за нас.
По думите на професора по човешко развитие в Тексаския университет в Остин Кристин Неф – „Любовта, връзката и приемането са ваше право по рождение“. Пол Хюит – клиничен психолог във Ванкувър, Канада, и автор на книгата Perfectionism: A Relational Approach to Conceptualization, Assessment and Treatment описва критиката в нас като „неприятен възрастен човек, който е готов да ни накаже“.
За да се справите с перфекционизма и неговите вреди, специалистите съветват да започнете да практикувате съчувствие към самите себе си – прощавайте си грешките и не се наказвайте. Така ще можете да тренирате мозъка да бъде склонен към благодарност към нас самите.

Алтернативите са навсякъде около нас

Израз на осъзнатата любов към самите нас е отношение към начина на живот, който водим. Желанието да подобрим средата и качеството на живот е естествено следствие на ритуалите за пълноценна връзка със себе си.

Специалистите твърдят, че желанието на много хора за кардинално и мигновено отричане от вредните навици, от понеделник, от началото на новия месец, от 1-во число, е основна причина да се връщаме към тях, сякаш сме привлечени от силен магнит. Вярваме, че всеки е изпитал това твърдение на свой гръб. Стратегията, която осъзнато може да припознаете, е способността да търсим и намираме алтернативите около нас.

Искате да спрете захарта? Проучете и надградете знанията си по отношение на подсладителите. Изберете добрите, според вас, опции, информирайте се за места, от които да си ги набавите или за ресторантите, в които не се използва захар.

Искате да поработите над чистотата в дома си? Преровете youtube за реални ревюта на прахосмукачки роботи, които с стават все по-достъпни и ефективни с голямото предлагане на технологичния пазар.

Искате да намалите количеството вино, което изпивате? Информирайте се за безалкохолните алтернативи на така любимата напитка. Методът, по който се случва деалкохолизацията на виното, е чрез нежно отстраняване на алкохола на ниска температура – 29С, под вакуум, като в същото време всички аромати във виното се запазват заедно с полезните му съставки и антиоксиданти.

Искате да спрете цигарите? Набавете си никотинови лепенки. Ако вече сте пробвали и не ви помагат, заложете на някоя от бездимните алтернативи на родния пазар като IQOS и lil SOLID. Бездимните продукти, за които е научно доказано, че, макар и не без риск, са по-добра алтернатива на продължителното пушене, носят на пълнолетните пушачи наслада от тютюна без да създават дискомфорт от неприятната миризма на цигарен дим, която се пропива в дрехите, косата и мебелите.

Аерозолът, който се отделя по време на употребата на бездимни продукти, се разсейва бързо в околната среда, няма негативно въздействие върху въздуха на закрито, което означава, че ще подобрите качество на въздуха в дома и в колата си.

5-минутен дневник

Създайте си дневен ритуал, за който да отделяте време без значение кой ден от седмицата е и колко сте ангажирани. Един от популярните методи за поддържане на този ритуал са така наречените 5 или 10-минутни дневници, които можете да си закупите онлайн. Всеки ден попълвате отговори на няколко въпроса, например: „Днес аз съм…“; „Благодарен съм, че…“; „Днес ще направя… за себе си“. Дневниците са често използвани и при терапевтите, като чрез тях можете да следите настроението си и да ги препрочитате, за да си припомняте колко е важно да практикувате self-love ритуали.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили