Луната се смалява, обявиха от НАСА

0
135
the Moon

Луната се смалява, установи анализ на американската космическа агенция НАСА, цитиран от АФП.

Данните са от космическия апарат на агенцията Lunar Reconnaissance Orbiter, който лети по елипсовидна траектория между 20 и 160 километра над повърхността на Луната и прави снимки и други измервания.

Намаляването на размера на естествения ни спътник предизвиква гънки на повърхността и трусове под нея. Проучване на повече от 12 000 снимки сочи, че един от басейните край Северния полюс на Луната, считан за геологично мъртъв, всъщност се пропуква и се мести.

За разлика от Земята, Луната няма тектонични плочи и единствената активност се забелязва поради бавната загуба на горещина, откакто се е формирала преди 4,5 милиарда години.

В резултат на тези процеси, Луната е станала по-малка с около 150 метра в последните няколкостотин милиона години.

Припомняме, че наскоро НАСА обяви новата си програма за изпращане на астронавти на естествения спътник на Земята. Тя се нарича „Артемида“ в чест на едноименната богиня на Луната – сестра на Аполон. На него пък бе кръстена първата програма преди повече от 50 години.

Агенцията планира да извърши пилотирано кацане на спътника през 2024 година, като на борда на космическия кораб ще бъде и първата жена, която ще стъпи на лунната повърхност.