Лунно затъмнение и „кървава“ луна на Архангеловден

0
Пълно лунно затъмнение и „червена луна“

„Кървава луна“ и лунно затъмнение ще наблюдават любителите на небесните явления в нощта срещу Архангеловден.

За съжаление жителите на Стария континент няма да могат да наблюдават затъмнението. То ще бъде видимо в Северна и Централна Америка, Азия, Австралия, тихоокеанските острови и части от Южна Америка. Според НАСА следващото пълно лунно затъмнение ще бъде едва на 14 март 2025 г. Луната ще започне да навлиза във външната част на сянката на Земята в 3:02 ч. източно лятно време. С напредването на частичното затъмнение ще изглежда, че от лунния диск се отхапва, според НАСА.

Пълното затъмнение ще продължи от 5:17 ч. до 6:42 ч. източно лятно време. През това време Луната ще изглежда медночервена на цвят.

Частична компенсация е, че ще могат да наблюдават .нар. „кървава луна“. Докато Луната е в сянката на Земята, тя ще придобие червеникав оттенък, от който идва и названието „кървава луна“. Вместо да изглежда като едно най-обикновено черно петно на небосвода, Луната ще излъчва и слаб кървавочервен оттенък. Явлението е свързано с подреждането на Слънцето, Земята и Марс в една линия. Тогава Марс е най-близо до нашата планета. Вижда се цяла нощ и има най-голям блясък заради близостта.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук