ЛВЗ става индустриален парк със стратегическо значение

0
цех на най-старото русенско предприятие
Снимка: Архив

Индустриален парк ЛВЗ, част от русенската „Булмаркет Груп“, става част от Списъка на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната.

Това реши служебното правителство, одобрявайки предложения от Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В него са включени 7 от регистрираните 12 индустриални парка, като два от тях са в Северозападния регион за планиране и по един във всеки от останалите региони за планиране – Индустриален парк София-Божурище, Индустриален парк-Бургас, Индустриален парк Плевен – Телиш, Индустриален парк Видин, Индустриален парк ЛВЗ (Русе), Индустриален парк Шумен, Индустриален парк Карлово.

Заводът, познат на старите русенци като ЛВЗ „В. Коларов“ е най-старото железопътно предприятие в България. Построен е през 1866 г. за извършване на ремонт на подвижния железопътен състав, доставен за обслужване на първата ЖП линия в България и на Балканите Русе-Варна. До края на 1999 т. беше собственост на Министерство на транспорта, което го продаде на Джонуил Кейбъл“ АД – София. В началото на 21 век беше придобит от Васил Божков, сочения като най-богат българин, който от месеци се укрива в Дубай. През 2012 г. ЛВЗ официално беше обявено във фалит. В края на 2020 г. при разпродажба от съдия изпълнител активите му бяха придобити от „Булмаркет“.

„Съвременната индустриалната политика има за цел да хармонизира и насочи хоризонталните политики и междусекторни подходи, които променят бизнес средата, насърчават предприятията да използват енергийно ефективни и екологосъобразни технологии и иновации. Един от ключовите елементи за развитие на предприемаческата и бизнес среда е териториалното планиране. Обособяването на територии с цел привличане и реализация на индустриални инвестиционни намерения е предмет на приетия през 2021 г. Закон за индустриалните паркове (ЗИП). В изпълнение на него е изготвен анализ за определяне на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на България въз основа, на който е предложен Списък на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната“, заявиха от пресцентъра на кабинета.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук