Люти битки и преди ректорския избор във ВТУ, декани и депутат с обвинения срещу ректора

0
454
Изборите за ректор на Великотърновския университет

Люти битки се развихриха във Великотърновския университет. 3 месеца преди избора за нов ректор част от Академичният съвет – трима декани и депутат, излязоха с обвинения срещу сегашното управление на проф. Христо Бонджолов. Обвиненията са в липса на диалог, създаване на лоша работна атмосфера и невъзможност за справяне с финансовото състояние на учебното заведение. По думите на доц. Милен Михов, помощник-ректор и настоящ депутат от „Обединени патриоти“, бюджетът на университета ежегодно расте, но настоящото ръководство планира теглене на кредит. „Ако това е вярно, че ние се нуждаем от голям заем, за да продължим да съществуваме, значи въпреки държавната помощ, въпреки увеличения бюджет в 3 години, университета е пак в положението, в което се намираше 2016-та година“, каза депутатът.

Той цитира част от финансовия одит за един от мащабните проекти на сегашното ръководство, а именно програмата за видеонаблюдение и контрол на стойност 319 000 лв. Според депутата липсва документална обоснованост за изразходването на такава голяма сума. Проектите, които сегашното университетско ръководство е обявило, също не са били реализирани, каза още доц. Михов. Сред тях са инвестиционните проекти за изграждане на паркинг до Факултета по изобразително изкуство и видеонаблюдение в университетските сгради в размер на 3,8 милиона лева от частен инвеститор, а университетът е трябвало да участва в разработката с около 600 хил. лв.

Бившият зам.-ректор проф. Петко Петков пък смята, че ръководството е пречупило академичния дух в университета и се работи в голямо напрежение.

Недоволните от управлението на проф. Бонджолов предлагат проф. Венка Кутева за ректор на висшето училище. Номинацията е подкрепена от проф. Мирослав Гълъбов, декан на Факултета по математика и информатика, доц. Борис Желев, декан на Факултета по изящни изкуства и проф. Петко Петков, преподавател по история и бивш зам. – ректор по учебната дейност. Според тях е необходима промяна за Великотърновския университет, а проф. Кутева – в момента декан на Педагогическия факултет, може да обедини академичната общност и да върне университета на полагащото му се място в системата на висшето образование.

От ръководството на университета опровергаха всички твърдения и заподозряха в изказванията им стартиране на предизборната кампания за избор на ректор, който ще се проведе през май.