Майстор на покриви в мозъчна смърт спаси два живота

0
45
Отменена е грипната епидемия

Майстор на покриви от Горна Оряховица спаси два живота, след като близките му дадоха съгласие да дарят органите му, съобщиха от МОБАЛ „ Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново.

60-годишният мъж паднал по стълби по време на ремонт на жилищна кооперация и получил тeжкa мoзъчнo-чepeпнa тpaвмa. В кpитичнo cъcтoяниe бил зaкapaн в нeвpoхиpypгиятa нa вeликoтъpнoвcкaтa бoлницa, нo кoнтyзиятa нa мoзъкa билa мнoгo тeжкa и мъжът изпaднaл в мoзъчнa cмъpт. След неуспешните опити на лекарите да го върнат към живота, близките на мъжа дали съгласие той дa cтaнe дoнop.

Екип от столичната УМБАЛ „Александровска“ пристигнал на място и експлантирал бъбреците. Още същата нощ те били имплантирани. Единият бъбрек е трансплантиран на 54-годишния Радослав Л. от град Дунавци, община Видин, а другият – на Мирена И., на 43 години, от Омуртаг. Жената е имала 100 процента имунологична съвместимост с донора, което е изключително рядък природен феномен, отбелязват от „Александровска“. След интервенциите, двамата са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на лечебното заведение. Състоянието им е стабилно.

За стационара това е 6-ти случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на годината,  но и пети реализиран донор, подчертават от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”.