Макар и със закъснение, почистиха дерето на Русенски лом край Басарбово 

0

Дерето и бреговете на река Русенски Лом около Басарбово са вече напълно почистени от падналите преди няколко месеца клони и дървета, затрудняващи оттока в речното корито, съобщиха от областната администрация в Русе. 

Това стана след намесата на областния управител Анатоли Станев, който още през юли издаде предписание към „Рибовъдство“ АД и ТП Държавно ловно стопанство „Дунав“ за предприемане на действия по премахване на опасно надвиснали и паднали дървета в района на хижа „Алпинист“.  

От областната администрация припомнят, че в след мощната буря в началото на юни на много места имаше счупени и изкоренени дървета, като особено проблемна бе обстановката в землището на село Басарбово. С цел избягване на инциденти бяха дадени предписания от междуведомствена комисия за премахване на редица проблемни дървета в района. Падналите в коритото на реката дървета както от бурята, така и от последвалото прочистване на бреговата зона, не бяха навременно отстранени и създаваха предпоставка при високи води за подприщване на водното течение. Част от отсечения дървен материал (стволове и корони на дървета) пък бе складиран в непосредствена близост до речното корито, което при евентуално наводнение имаше опасност да допринесе за увеличаване унищожителната сила на приливната вълна. В крайна сметка след второ предписание през месец октомври собствениците на имотите предприеха и останалите от тях изискуеми дейности. Дигите в участъка също са частично почистени.  

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук