Македония увери, че няма претенции за територия, България обеща да използва краткото име

0
Снимка: МС

Република Северна Македония няма териториални претенции към България. Това се казва във вербална нота до ООН. В замяна България приема да използват краткото име „Северна Македония“ вместо „Република Северна Македония“.

За това се договориха българският премиер Кирил Петко и македонският му колега Димитър Ковачевски в Скопие. България настояваше Северна Македония да декларира отказа си от териториални претенции, тъй като у нас има географска област, която може да се счита за северната част на някогашната област Македония.

Към момента България запазва позицията си за членството на Северна Македония в ЕС. Двете страни имат да изчистят поне още пет спорни въпроса.

Петков и Ковачевски се договориха за бъдещо отваряне на граничния пункт „Клепало“ край Струмяни. Освен това двете страни си дадоха 60 дни срок за пускане на линия с полети между София и Скопие.

На 25 януари на междуправителствено заседание в София ще бъдат създадени 5 работни групи – по икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. Те ще заседават всяка седмица.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили