Македонски и родопски песни звучаха на класическа китара и кавал

0

Музиканти от Силистра създадоха уникално звучене, изпълнявайки популярни македонски и родопски песни на класическа китара и кавал. Авторите на експеримента са Виктория Цветкова и Велико Великов. Догодина се очаква музикантите да изпълнят и произведения на Бах, Бетовен и Моцарт.

В музикалните школи на Виктория Цветкова и Велико Великов се обучават по над 20 деца целогодишно. При Виктория те овладяват тънкостите на класическата китара, а при Велико – навлизат в света на българския фолклор чрез кавала и гайдата. Докато идва денят, в който съчетават инструментите. Бързо разбират, че експериментът е успешен. А търсенията за по-различно звучене не спират до тук.

„Това беше предизвикателство както за нас преподавателите и учениците ни, така и за публиката ни. Цялата публика стана на крака и имаше доста разплакани очи от това, което чуха. Първоначалното ми влияние към тази идея дойде от Теодоси Спасов и Владко Стефановски. За момента правим единствено македонски и родопски песни като занапред плануваме да обърнем внимание на класиката и на жанровата музика“, каза Виктория Цветкова.

А Велико Великов допълва и разяснява: „Самият класически аранжимент носи друг привкус на самата песен, което е по-различно от един фолклорен аранжимент – така нещата звучат по малко по-друг начин… по-меко е поднесена самата песен. Кавалът се доближава до флейтата (близък инструмент е) и можем да направим произведения от старата класическа школа като Моцарт, да пробваме нещо от Бах, а той е писал много неща за флейта“.

Подготвят и изненада съвместно с Градския духов оркестър за Новогодишната нощ – разработват аранжимент на популярното „Дунавско хоро“ в съпровод на гайди.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили