Македонският премиер почти обеща, че българите ще бъдат включени в конституцията

0

Българското малцинство в Северна Македония може да бъде включено в конституцията на страната, но това ще се случи в бъдеще. Това стана ясно от думите на премиера Димитър Ковачевски, който е на посещение у нас. Той уклончиво заяви, че основният закон ще се промени, когато Македония получи зелена светлина за преговори за членство в ЕС. Засега този процес се блокира именно от България, каза македонският премиер.

По време на визитата си у нас Ковачевски се срещна с премиера Кирил Петков. Бе обявено, че двете страни са подписали три меморандума – в сферите на земеделието, транспорта и малките и средните предприятия.

„Открихме нов процес на диалог и на работа. Формирани са комисии. Това е свидетелство, че имаме политическа воля“, каза Ковачевски след срещата.

Петков пък коментира, че добросъседството ще бъде сложено на пиедестал. В следващите четири месеца групите по историческите въпроси ще имат поне три срещи, каза още той.

„Те вкараха много оптимистичен и прогресивен поглед към общата им задача“, заяви българският премиер.

Догодина може да заработи новият граничен пункт „Клепало“ в района на Благоевград, каза Ковачевски. Според Петков и двете страни искат пунктове, пътища и икономическо сътрудничество.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа