Малайзийска компания с инвестиционно предложение за Летище Русе, говори се за 2 млрд. лв.

0
3983
условията на Летище Русе

Малайзийската компания Eonmetall Group Berhad, чрез българското си дружество „Еонметал България“ е внесла инвестиционно предложение за Летище Русе, съобщи зам.-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова.

По думите й, предложението ще бъде внесено за разглеждане от Общинския съвет на извънредното му заседание в началото на февруари, когато ще се гледа и бюджета на общината за 2020 г.

Кметът на община Иваново, на чието територия е летището, е подписал предварително съгласие на инвеститора, за да предприеме по-нататъшни действия, допълни г-жа Стефанова. Община Русе също е провела разговори с инвеститора преди да вземе решение да внесе предложението в Общинския съвет. Точната сума на инвестицията не се съобщава, очаква се тя да бъде оповестена на заседанието на старейшините от представители на фирмата, които ще презентират намеренията си. Неофициално се говори за размер на инвестицията около 2 млрд. лева. Намеренията са за изграждане на логистичен център, като ще се запази съществуващата писта за излитане и кацане, която е с дължина 2,5 км и широчина 50 м. Ще се подмени и обнови цялото наземно оборудване, което ще позволи излитането и кацането на самолети при ниска видимост и всякакви метеорологични условия. Предвижда се модернизация на съществуващите сгради, както и изграждане на съвременни складови и обслужващи обекти и съоръжения на територията на бившето военно поделение.

Името на „Еонметал“ стана известно през м. август миналата година, когато собственикът на фирмата Гох Ченг Нуат и представителят й в България Антон Стайков заявиха намерение за изграждане на магистралата между Русе и Велико Търново и втори мост над река Дунав при Русе. Като предимство на малайзийската компания бе изтъкнато, че като частна фирма за разлика от китайските инвеститори те не изискват държавни гаранции за инвестициите.