Мантинелата на „Струма“ е опасна. Издирва се осми оцелял от катастрофата

0
Снимка: БГНЕС

Мантинелата, в която се е ударил автобусът с македонски туристи на магистрала „Струма“, е опасна и мястото й не е там, заявиха от прокуратурата. При катастрофата най-вероятно е оцелял още един човек, но към момента той е в неизвестност. Има такива свидетелски показания, но е възможно осмият оцелял да се е прекачил в някой от трите други автобуса. В катастрофиралия са намерени 44 тела, а в болница са настанени 7 оцелели.

Манителата, отделяща паркинга за почивка от пътното платно, вероятно е заблудила шофьора и той се е опитал да престрои в дясната лента. Затова автобусът се е нанизал на ограждението.

Вторият удар е бил в отсрещната мантинела. Разследващите нямат обяснение за интензивния пожар, започнал след сблъска, но предполагат, че причината са искри от мантинелата, които са подпалили горивото и маслата от автобуса.

„Вероятна към момента версия за запалването е откачване на мантинелата, дясната мантинела, стърженето ѝ по асфалта, което е предизвикало ефект като шмиргел, то буквално е било огниво, кълбо от искри, което е предизвикало в крайна сметка течностите на автобуса – нафта, масла, двигателно и трансмисионно – да се запалят и да предизвикат такова интензивно горене. Отделен е въпросът, че автобусът има и въздушни възглавници, които са се взривили и също са допринесли за въпламеняването“, заяви шефът на националното следствие Борислав Сарафов.

Пътниците не са могли да излязат, защото предната врата е изхвърчала, но на нейно място е избухнал пожар. Задната врата пък е била блокирана от лявата мантинела. Така единственият изход са останали прозорците, откъдето са излезли седмината оцелели.

Главният прокурор Иван Гешев е възложил да се направи проверка на маркировката. През последните дни многократно бе зявено, че въпросната отбивка е лошо сигнализирана и създава опасност от катастрофи. Тя бе обозначена само с един знак за чешма. Автомобилният състезател Димитър Илиев разкритикува маркировката и заяви, че тя вероятно е объркала шофьора.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили