Мартин и Никол – най-харесваните имена в Русе

0
2369
Най-популярните имена за новородени

Това показват данните на териториалното бюро на Националния статистически институт в Русе. 35 от родените през 2013 г. момчета са наречени Мартин, а 30 от момиченцата – Никол.

На второ и трето място се нареждат имената Александър (предпочетено от родителите на 29 мъжки рожби)  и Виктор (27 момчета). Първата десетка на мъжките имена се допълва от Никола, Кристиян, Даниел, Николай, Емир, Алекс и Калоян. През 2012 г.  най-разпространеното мъжко име за живородено  в областта е било Александър. За  страната сред новородените момчета най-разпространено е името Георги – общо 1 118 деца. В област Русе с това име са кръстени 13 момчета.

При момиченцата на второ място е Виктория – на римската богиня на победата са кръстени общо 25 бъдещи представителки на нежния пол.  При момичетата на трето място е женският вариант на Александър –  името Александра са предпочели за своите момичета 17 родители. Сред първите десет най-често срещани имена попадат и Калина,  Габриела, Рая,  Симона,  Михаела, Моника и Ева. През 2012 г. най-предпочитаното женско име е било Виктория, което и през 2013 г. държи лидерската позиция в национален мащаб. С името на богинята на победата са били кръстени  877 деца.

Общо 17 новородени са кръстени с по 2 собствени имена, докато през 2012 г. са били доста повече – 61.  Десет от имената са на момичета, а 7 – на момчета.

През 2013 г. най-голям брой бебета в област Русе са кръстени с първата буква от българската азбука – 99 деца.  Имената на 520 новородени се срещат само веднъж.