Мащабни протести в Европа срещу мерките заради Ковид

0

Полицията в Словакия използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне протестиращи, недоволни от ограниченията заради коронавируса. По-голямата част от участниците в акцията, която беше координирана от организаторите чрез социалните мрежи, бяха футболни фенове, дошли в словашката столица от цялата страна.

Много от тях бяха без защитни маски, носенето на които е задължително. Те скандираха обиди към министър-председателя и правителството на Словакия, хвърляха камъни, празни бутилки и димни бомби по войниците на специалните части, разположени пред двореца.

Демонстрацията се проведе в условията на извънредно положение, въведено в Словакия поради ускоряващото се разпространение на коронавируса. В страната е въведена забрана за събиране на повече от шест души.

Нарушителите са заплашени от глоби над 1600 евро, а ако сред тях има хора, които имат положителен тест за коронавирус, могат да бъдат преследвани за умишлено разпространение на опасна инфекция, за което се предвижда затвор от 4 до 10 години.

За нападение на полицай се предвиждат присъди от 12 до 25 години.

Междувременно феновете на чешките футболни и хокейни клубове възнамеряват да проведат протест, подобен на този в Братислава, в неделя на централния площад в Прага – Стария град. Стотици полицаи от различни региони на Чешката република са извикани в столицата, за да поддържат реда, съобщи в Tуитър шефът на чешката полиция Ян Швайдар, цитиран от ТАСС.

Според действащите разпоредби в Чешката република до 500 граждани, разпределени в групи от 20 души, ще могат да вземат участие в предстоящата протестна акция. Между тези групи трябва да се поддържа социална дистанция от поне два метра. Участниците в акцията трябва да носят медицински маски.

Снимка: БГНЕС

Източник: БНР