Масов поход за юбилея на организирания туризъм в Русе

0
33
масов поход

С масов поход  до паметната плоча в скалите на Русенски Лом, близо до кв. Долапите, ТД „Приста“ в Русе ще отбележи 110-годишнината от полагане основите на организирания туризъм.

Това съобщават от туристическото дружество, откъдето отправят покана към всички русенци, обичащи природата, да се включат в проявата. Участниците ще положат цветя пред паметната плоча, а в памет на юбилея ще бъдат засадени няколко дръвчета.  След това групата ще продължи по поречието на Русенски лом до х. Алпинист, където ще отпразнуват заедно събитието със свободна програма и пикник край реката. На скалите ще има демонстрации на алпийски и спелеотехники.

За начало на организирания туризъм в България е приетата датата 28 април. На тази дата през 1908 г. русенците Хелмут Брокс, Константин Мазнев, Васил Кулев, Борис Корабов и Армен Пришек полагат основите на първото туристическо дружество в България. Само след няколко години тяхното сдружение прераства в националната организация Юношески Туристически Съюз. За основателя на ЮТС, Хелмут Брокс, историографите казват: „Алеко запали пламъка, а Брокс разгоря огъня на българския туризъм!“