Масовата ваксинация у нас може да започне през февруари

0
Снимка: ВМА

Масовата ваксинация срещу коронавирус в България може да започне в края на февруари, обяви в четвъртък здравният министър Костадин Ангелов. Тогава в процеса ще се включат и личните лекари. По изчисления на зам.-шефа на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов джипитата могат да правя между 10 и 20 ваксини на ден. За целта обаче той призова пациентите предварително да заявят желание, за да знаят медиците колко хора ще се имунизират. По думите на Брънзалов е напълно реалистично до юни да се ваксинират около 2 млн. души.

България е заявила около 16 млн. дози, но не е ясно дали ще ги получи. Има много условности, стана ясно от думите на шефа на агенцията по лекарства Богдан Кирилов. Той обясни, че до момента Европейската комисия е сключила договори за доставка с шест фирми. Продуктите на само две от тях са одобрени за ползване – „Пфайзер“ и „Модерна“. До дни се очаква одобрени и на ваксината на „АстраЗенека“, от която България е поръчала 4,5 млн. бройки.

Ако останат само одобрените към момента две ваксини, до юни у нас може да се ваксинират около 1 млн. души. При одобрение на трети продукт, възможностите скачат двойни, т.е. до 2 млн. души. Ако има четири или пет ваксини, имунизираните може да стигнат до 2,5 млн. души.

България вече е на 11-та позиция в Европейския съюз по смъртност от коронавирус, след като до преди по-малко от два месеца страната ни беше първенец, стана ясно в четвъртък. Сега нивото на смъртност е паднало на 11.5 души на 100 000 население за последните две седмици.

По заболеваемост от коронавирус страната ни е на последното – 27 място в ЕС и на 6-о място на Балканския полуостров за последните две седмици. Само три области – Враца, Кюстендил и Плевен са в червената зона.

Бъди свободен