Чистят улиците на Велико Търново от изоставени автомобили

0
изоставени коли

Масови проверки за изоставени автомобили, които задръстват улиците и междублоковите пространства, провежда Община Велико Търново.

Огледите са планирани според сигналите, постъпили от жителите на старопрестолния град. При констатиране на моторни превозни средства, чиито регистрационни номера не са свалени, ангажираната с инспекцията общинска комисия издирва собствениците и им издава предписания за доброволно преместване.

Повечето от притежателите изпълняват инструкциите, но ако няма действия от страна на собственика, следва принудително преместване на общинската площадка за временно съхранение и разкомплектоване на излезли от употреба автомобили.

Притежателят на премахнатото возило има право да си го прибере обратно в 14 дневен срок, като заплати таксите за репатриране и престой. Сред последните принудително преместени автомобили са малък микробус и излязла от употреба лека кола, информират от местната администрация.

Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства третира изоставените автомобили като отпадък при следните хипотези: прекратена регистрация от лицензиран застраховател и липса на заверен знак за технически преглед за повече от две години. Последното условие е автомобилът, макар и регистриран, да е изоставен върху имот държавна или общинска собственост.

За период от година и половина репатрираните автомобили във Велико Търново са 43, като сред тях има дори малък пътнически автобус.