Масово кръщение в Голямата базилика в Плиска

0
масово кръщение в Голямата базилика в Плиска

Осем деца бяха кръстени по време на масово кръщение в Голямата базилика в Плиска. Инициативата е по повод 1152-та годишнина от покръстването на българите.

Семействата, избрали за първото тайнство на децата си Голямата базилика, намират в нея скрита сила. Това споделят и Емилия и Кирил Ангелови. Те имат двугодишни близнаци Ангел и Мия и идват за кръщенето им чак от София. Според майката вярата има важно място в живота. Това, по думите й, е самоусещане, който когато има нужда

Заедно с малчуганите от България имаше и наше сънародниче от Украйна – Данаил Яхнис, чиито родители специално са пътували до Плиска, за да бъде покръстен в Голямата базилика.

От все сърце вярвам и се надявам, че всички хора ще го възприемат не като екзотика, а ще го възприемат като свещено място, на което стоим в този момент, осветено от стъпките на много мои предшественици, които са служили тук. Осветено от най-великия светец цар Борис, каза отец Андрей, който, заедно с отец Димчо, водеше кръщенето, заяви, че базиликата въздейства емоционално на всички миряни.

В купела бяха символично бяха потопени всички 8 деца, за да станат християни. Най-малкият от тях е едногодишният Борис Славеев, а най-голям бе Симеон – на 9 години. Досега в Голямата базилика са правени 3 масови кръщения, в които близо 45 деца са приели християнството.