Математик прогнозира четирицифрен брой починали в рамките на пандемията от коронавирус

0
400

Ако продължаваме да не спазваме правилата, можем да достигнем до четирицифрен брой починали в рамките на пандемията от коронавирус.

За това предупреждава математикът проф. Николай Витанов, който е и член на Националния оперативен щаб. Проф. Витанов е човекът, който изготвя математическите модели за евентуалното развитие на пандемията.

По думите му, има четири сценария за развитието на епидемията у нас и нарастването на броя на заразените с коронавируса. Най-благоприятният сценарий, според него, е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той обаче е малко вероятен, смята проф. Витанов.

Другият сценарий, според него, е „относително оптимистичен“. Той предвижда 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват  тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000 заразени.

Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември –  поне 25 000.

Четвъртият сценарий, който може да се случи, е броят на заразените да достигне шестцифрено число в късната есен.

Тогава е здравната система ще започне да отказва, категоричен е математикът и изрази надежда, че до него няма да се стигне.