Математикът Витанов: „Делта“ ще пробие и у нас

0
Николай Витанов, Снимка: Фейсбук

Вариантът на коронавируса „Делта“ ще пробие у нас до няколко седмици. Това заяви пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов, който бе член на Националния оперативен щаб.

При 9000 души в болниците връщат мерките

Според него лятото ще е спокойно, но след това трябва да се очаква нова вълна.

„Към този момент нямаме основания за притеснения. Лятото ще изкараме спокойно, а после може и да се случи нещо. Може да гледаме Гърция – те са месец пред нас. Към този момент в Гърция пече, но още не е напечено. Август ще продължи да пече слънце, но и ситуацията в COVID-19 може да е напечена. Там се надига вълна, което не е никаква изненада. Делта варианта на вируса действа там отдавна. Той бе държан в капан от мерките, но в някакъв момент ще пробие“, обясни Витанов.

Има четири фактора, които задържат новата вълна – топлото време, действията на здравната, доминиращият английски щам и ваксинацията.

COVID-19: 87 нови случаи, 0,6% положителни тестове

„Към този момент в Гърция пече, но още не е напечено. Август ще продължи да пече слънце, но и ситуацията в COVID-19 може да е напечена. Там се надига вълна, което не е никаква изненада. Делта варианта на вируса действа там отдавна. Той бе държан в капан от мерките, но в някакъв момент ще пробие“, обясни Витанов.

Най-добрата агенция за подбор на персонал