Матурите ще са на 1 и 3 юни, отпадат част от темите

0
278
Отпадат два от изпитите

1-ви и 3-ти юни са датите на държавните зрелостни изпития, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература, и на 17 юни по математика. Ще започнат в 9 часа, както са се провеждали досега. Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, каза още Вълчев.

Тази година задължителните матури ще започват с час по-късно – в 9.00. В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно “Железния светилник” на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда.

Изпитът по История и цивилизация пък няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните региони.

От изпита по БЕЛ след 7 клас отпадат въпросите за сложните изречения, както и по темите за произведенията “Бай Ганьо”, “Заточеници”, “Неразделни”, “По жътва” и “По жицата”. В препитването по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи. Всички тези теми обаче ще се изучават.