Мъжката гимназия става на 175 г.

0
2667
ще учат само първа смяна

Събитието е под патронажа на кмета на града Пламен Стоилов, който също е сред възпитаниците на школото.

По данни на Музея на образованието в Габрово, който единствен в страната е оторизиран да официализира подобни годишнини, за начало на светското образование в Русе е приета 1838 г., когато във Варошкото училище идва Параскев Дамянов, който въвежда нови учебни предмети, свързани със светското обучение. Тъй като днешното СОУ „Хр. Ботев“ е правоприемник на Варошкото училище, „Мъжката гимназия“, както я знаят потомствените русенци, отбелязва 175-ата си годишнина. Пак по данни на Музея на образованието, това е второто светско училище в страната, след Априловската гимназия в Габрово. Сред възпитаниците на Мъжката гимназия са Ангел Кънчев, Никола Обретенов, проф. Боян Пенев, Йордан Йовков, Сава Огнянов. В Мъжката гимназия Стоян Михайловски написва текста на най-популярни български химн „Върви народе възродени“.

За празничния ден са планирани тържествен съвет в аулата на училището и дискусия в Русенския университет. Тържествата ще приключат с концерт в Голямата зала на Доходното здание.

Във връзка с годишнината излиза от печат и летописна история в две части, подготвена от Румян Ганчев и Ренета Рошкева. Творбата е единствена по рода си в България и е исторически документ, който разказва за живота на второто училище в България и ролята му в обществения живот на Русе. Книгата ще излезе в тираж от 300 броя, като 100 от тях ще бъдат с луксозна корица. Изданието ще бъде официално представено на 10 ноември.

Близо 14 000 са завършилите образованието си в гимназията русенци през годините до сега, отчитат от училището. От ръководството на СОУ „Христо Ботев” отправят покана към всички, които са били част от екипа на гимназията или са били нейни възпитаници да се присъединят към празника.