Медицинска сестра от инфекциозното отделение в  УМБАЛ „Канев“ с коронавирус

0
„Ямагата“

Медицинска сестра от инфекциозното отделение в УМБАЛ „Канев“ е сред заразените с коронавирус в Русе, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Тя е на 43-годишна възраст, като от преди два дни е с повишена температура до 37.5° С, обща отпадналост, болки в гръдната област, а от вчера е и с кашлица. Към момента жената е в стабилно състояние. Идентифицирани са всички контактни лица, като към момента се изчакват да излязат резултатите от техните PCR-тестове. Медицинският и немедицински персонал, обслужващ пациенти съмнителни или потвърдени за COVID-19 използва препоръчаните лични предпазни средства, като се спазва процедурата по обличане и събличане на съответните защитни костюми. Ежедневно преди всяка смяна, температурата на персонала се измерва, като данните се записват в тетрадка. По време на дежурствата си в инфекциозното отделение медицинската сестра е обслужвала само пациенти с COVID-19 или съмнителни за заболяването и не е имала контакт с други пациенти от отделението. Вчера е направена основна дезинфекция на всички прилежащи помещения на отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ „Канев“.

Освен това от вчера в Университетска болница „Канев“ е на лечение 42-годишна жена от село Ясеновец, която е докарана с личен автомобил до Русе. Преди това е лекувана амбулаторно, но без подобрение. Понастоящем е в увредено общо състояние – с отслабено двустранно дишане, но без данни за пневмония.

По данни на Регионалната здравна инспекция към момента на болнично лечение в област Русе се намират 15 пациенти, 12 от тях са от Разградска област, като осем са в УМБАЛ „Медика“ и четирима в УМБАЛ „Канев“, един от област Търговище и двама от Русе.

Така общият брой на диагностицираните с коронавирус от Русенско стана 22-ма, като 17 от тях са излекувани.