Медиците от Русенско с апел за спазване на противоепидемичните мерки

0
708

С импровизиран флашмоб медиците от Центъра за спешна медицинска помощ, русенските лечебни заведения, както и тези от МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла отправиха апел за спазване на противоепидемичните мерки.

Те излязоха пред лечебните заведения със запалени светлини на телефоните си, а също така включиха и сирените на линейките, с които разполагат. Целта беше по този начин да се привлече вниманието на повече хора към необходимостта от спазване на въведените противоепидемични мерки за намаляване разпространението на коронавируса.

„Тази инициатива показва единството на лечебните заведения! Само заедно можем да успеем в битката с COVID-19!“, каза началникът на медико-информационния отдел на болницата в Бяла Димитър Димитров.

От своя страна директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе д-р Иванка Маринова сподели, че на всяка смяна независимо дали става дума за дневна или нощна дежурят по 11 екипа с общо 11 линейки, което прави по около 30 души в готовност да поемат спешните случаи в областта. В случай, че медиците се усъмнят, че даден пациент е с коронавирусна инфекция, то се използват други три автомобила. Ако се случи така, че и те се недостатъчни, то може да се използва и някоя от споменатите 11 линейки, но след това колата преминава през щателна дезинфекция. При необходимост спешните медици имат на разположение и допълнителни автомобили.

Инициативата бе на временно изпълняващия длъжностите областен управител и председател на Областния оперативен щаб Свилен Иванов. Той призова и всички граждани, които подкрепят мерките и медиците също в 20.00 ч. да запалят светлините на телефоните си, заставайки до прозорците вкъщи.