Мерките трябва да се спазват поне още месец-два

0
Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки трябва да останат в сила поне още месец-два. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов в четвъртък. По думите му има ясна тенденция за намаляване на новите случаи на коронавирус. Той обаче призова за дисциплина поне още няколко седмици.

„Да не се водим от радостта от резултатите, тази победа е крехка“, заяви той.

Другото условие да се запази тенденцията е да продължи ваксинирането, каза още Ангелов. При добра организация през следващия месец може да се ваксинират по 50 хил. души на ден, заяви той. На заседание на ваксинационния щаб днес ще се решава дали може отново да се отворят „зелените коридори“. Без тяхното отваряне не може да се постигнат 50 хил. ваксинации дневно, обясни министърът.

Реалистично е да се постигне колективен имунитет в края на юни, каза още министърът. Според него най-лошият сценарий е това да стане до края на август.

„Нищо не е свършило“, заяви шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Според него бдителността не трябва да се намалява по време на предстоящите празници.

Ваксините са новата надежда, каза още Мутафчийски. Той даде за пример Израел, където бе проведена широка ваксинационна кампания и в момента има нула заразени. Във Великобритания миналата седмица бяха отчетени само 4 смъртни случая в един ден. По същото време у нас са починали над 200 души.

Извънредното положение у нас ще бъде удължено поне с още един месец, каза още министърът. До края на седмицата ще има яснота как чуждите туристи ще влизат у нас. Щабът ще даде и указания за мерките по време на предстоящите празници.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа