Мерят безплатно кръвното на площада

0
159
безплатно кръвното налягане

Русенци могат да проверят безплатно кръвното си налягане днес. Това може да стане от 11 до 18 часа, на площад „Свобода”, срещу Съдебна палата. Там ще бъде разположен пункт, в който екипи ще измерват тегло и кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

Електрокардиограми няма да се правят, предупреждават организаторите

Всеки ще може да се информира по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации, желаещите ще могат да получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония.

Проявата е в рамките на Национална здравна кампания за отбелязване на Световният ден на хипертонията, която се провежда за 13-ти пореден път в страната. Тази година мотото е „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“.