Металурзи и машиностроители най-търсени от бизнеса в Русенско 

0

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са оператори на стационарни машини и съоръжения, металурзи, машиностроители и сродни на тях, показват данните на Регионалната служба по заетостта в Русе. 

Засилено търсене има също на работници по производство на храни и напитки, работници по събиране на отпадъци, работници в добивната и преработващата промишленост и др.  

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Русе през октомври са били 339. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост – 54,6%, следват търговията – 8,6%, образованието – 8,3%, строителството – 5,3% и др. 

През октомври 85,5% от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други  57 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 15 по мерки за заетост, 35 по програми за заетост и 7 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. 

Равнището на регистрирана безработица в областта е 4,3%. Спадът на годишна база е с 0,5 п.п. Регистрираните  безработни през месеца са били 4384, което е с 93 лица повече спрямо месец септември и с 507 лица или с 10,4% по-малко в сравнение с година по-рано.  

Най-високо е равнището на безработица в община Ветово – 18,2%, следват общините Ценово – 15,9% , Борово – 15,3% , Две могили – 11,5% ; Бяла – 9,8% , Сливо поле – 5,1% , Иваново – 4,7% и най-ниско в Русе – 2,4% . 

През м. октомври 2022 в трите бюра в областта са регистрирани нови 672 безработни лица, което е със 161 повече от предходния месец. Регистрирани са и 18 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук