Международен клъстер ще подготвя изграждането на втори мост Русе-Гюргево

0

Ще се работи по създаването на международен клъстер, който да обедини всички участници в проекта за изграждане на втори мост Русе-Гюргево.

Около тази идея се обединиха областният управител на Русе Борислав Българинов на среща с евродепутатите Петър Витанов и Сергей Станишев, председателят на Комисията по европейски въпроси и депутат в долната камара на румънския парламент Стефан Мусоиу, както и доскорошния председател на Окръжния съвет в Гюргево Мариан Мина, който понастоящем също е народен представител в парламента на северната ни съседка. В срещата, домакин на която бе ректорът на Русенския университет „Ангел Кънев“ ак. Христо Белоев, взеха участие още кметът на Русе Пенчо Милков и екипът му.

Очаква се до средата на следващата година да се излезе с конкретно предложение къде точно в района на Русе – Гюргево да бъде изграден новият мост над река Дунав. Става дума за детайлна техническа спецификация, отговаряща на всички въпроси, касаещи строежа на съоръжението, категорични бяха участниците в срещата.

Предвижда се след изготвянето на подробната техническа документация в Европейския парламент и Европейската комисия да бъде представена необходимостта от изграждането на втори мост тук и да се търсят възможности за неговото финансиране по програмата за регионално развитие или тази за транспортна свързаност.

зарядни станции за електромобили