Международния трибунал

Осъдиха Ратко Младич на доживотен затвор

Автор:
22 ное. , 2017  

Присъда доживотен затвор постанови Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия за бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич.

Той бе признат за виновен по 10 точки от обвинението, за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предадоха информационните агенции.

“Отчитайки тежестта на престъпленията, за които е признат обвиняемият, включително за геноцид и масово изтребление на хора, като престъпления против човечеството, съдебният състав осъжда Младич на доживотен затвор”, каза председателстващият съдия Алфонс Ори.

Младич е обвинен в геноцид, нарушение на законите на войната и престъпления срещу човечеството, извършени през 1992-95 г. в Босна и Херцеговина. Почти 16 години той се укриваше от международното правосъдие, докато не беше арестуван в Сърбия през май 2011 г. и екстрадиран в Хага. Основното обвинение срещу Младич е за събитията в Сребреница през юли 1995 г., когато в мюсюлманския анклав на Босна и Херцеговина бяха избити около 8 000 мюсюлмански мъже и момчета. През май трибуналът отказа да освободи временно Младич по здравословни причини за лечение в Русия. Делото на Младич е последното, разглеждано от трибунала за бивша Югославия.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.