Microsoft свали от върха Apple като компания с най-голяма пазарна капитализация

0

Пазарната оценка на създадената от Бил Гейтс компания достигна 851 млрд. долара в петък вечерта.

Американската технологична компания Apple официално беше детронирана от лидерското си място като компанията с най-висока пазарна капитализация в света, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, цитирана от investor.bg

Технологичният гигант беше заместен от Microsoft, чиято пазарна оценка в петък вечерта достигна 851 мрлд. долара.

За момента и двете технологични дружества остават под пазарна капитализация от 1 трлн. долара, но по-рано тази година Apple и Amazon преминаха и този праг.

Всъщност първоначално Apple измести Microsoft от лидерското ѝ място през 2010 г., когато потребителският ѝ хардуерен бизнес започна да процъфтява за сметка на моменти на спадове при Microsoft. Изглежда сега компанията си връща славата, ориентирайки се обаче предимно към корпоративните клиенти.

Под ръководството на главния си изпълнителен директор Сатя Надела Microsoft е направила дългогодишни залози на облачните изчисления, което я поставя като един от двата доминиращи играчи в сектора заедно с Amazon на Джеф Безос.

Междувременно Apple се бори със значително намаленото търсене на iPhone-ите си на фона на нарастващи заплахи от американския президент Доналд Тръмп за увеличение на митата върху китайския внос и облагане на още по-широк спектър от продукти.

И докато технологични компании като Google и Facebook се борят с нарастващите регулаторни изисквания за съхранението на личните данни, както и са чест обект на разследване за антитръстови практики, то изглежда пред Microsoft подобни предизвикателства няма.

“Няма регулаторни въпроси за уреждане с Microsft. Компанията просто си върши работата”, посочва Брат Ребек, анализатор в Stifel.

През 2018 г. възможността за технологичните корпорации просто да работят на фона на иначе увеличаващото се напрежение около търговската война и нови регулаторните изисквания, никак не е за пренебрегване и би осигурила едно сериозно предимство на която и да е компания, смята още той.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили