Михай Фифор е служебният премиер на Румъния

0
35
Михай Фифор

Румънският президент Клаус Йоханис номинира социалдемократа и министър на отбраната Михай Фифор за служебен премиер, съобщават медиите в северната ни съседка.

Фифор ще изпълнява длъжността министър председател, след като Михай Тудосе подаде оставка, защото изгуби подкрепата на партията си вчера. Йоханис уточни, че консултациите между политическите партии за излъчването на нов премиер на страната започват от утре.

Напускането идва след  вътрешнопартиен конфликт на Тудосе с председателя на партията Ливиу Драгня.

Михай Тудосе е вторият  премиер на страната, отстранен от поста от партията му за по-малко от седем  месеца, припомня Ройтерс. В края на юни миналата година партията гласува  недоверие на предишния премиер – Сорин  Гриндяну.

По информация на Ройтерс, управляващата социалдемократическа партия е гласувала единодушно кандидатурата на евродепутата Виорика Дънчила за нов премиер на страната. 54-годишната Дънчила е близък сподвижник на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня и е зам.-председател на Комисията по земеделие към Европарламента. Драгня е заявил пред Ройтерс, че партията му е издигнала Дънчила, защото има опит в европейските институции.