Микророботи ще доставят стволови клетки до увредена тъкан

0
108
magnetic microrobots

Екип изследователи от Южна Корея и Швейцария демонстрираха, че е възможно да се използват магнитно задействани микророботи за доставяне на стволови клетки към целева тъкан.

В своята статия, публикувана в списание Science Robotics, групата описва създаването на малките роботи, как работят и колко добре са се справили на тестовете.

Използването на стволови клетки за лечение на човешки състояния или за възстановяване на увредената тъкан се превърна в основна област на научните изследвания за учените, но в момента единственият начин да се доставят до определена област е чрез инжектиране. То обаче може да е трудно и да доведе до увреждане на тъканите. При инжектирането има също така и ниска степен на оцеляване на стволовите клетки.

Използвайки своята система, изследователите съобщават за насочване на микророботи към празна кухина в жива мишка. Учените успяват също и да ги преместват през изолиран кръвоносен съд, клетъчна култура и парче мозък на плъх. В повечето случаи малките роботи носят стволови клетки, но изследователите показват, че могат да пренасят и ракови такива.

Изследователите отбелязват, че работата им е още в начален етап. Освен тестването за безопасност, все още се търси начин за насочване на такива роботи в живи човешки същества. Понастоящем единственият начин да се наблюдава къде са в живо същество, е да се използва технология, основана на магнитен резонанс, което би възпрепятствало магнитното насочване на микророботите.