Минчо Минчев получи златна значка „Русе“

0
Минчо Минчев получи златна значка „Русе“

Именитият цигулар Минчо Минчев получи златна значка „Русе“. Тя му бе връчена от кмета на Общината Пламен Стоилов за високите му професионални постижения и заслуги в областта на музикалното изкуство и за приноса му в развитието на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

„Впечатлен съм от творческата Ви биография и съм изключително горд, че личност като Вас заема толкова важно място във фестивала“, каза Стоилов при срещата с големия музикант.

Минчо Минчев, който е и почетен гражданин на Русе, ежегодно участва в МФ „Мартенски музикални дни“, като по традиция паралелно води и майсторски клас по цигулка, който всяка година се радва на голям интерес от страна на младите музикални таланти. Той определи фестивала като най-вълнуващото, смислено и чакано събитие, а себе си – като приятел на град Русе, в който гостува винаги с удоволствие и разказа за първото си идване в крайдунавския град, когато е бил едва 14-годишен и се е изявил на една сцена с Русенския симфоничен оркестър.

Минчо Минчев е роден в Габрово през 1950 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. През 1959 г. изнася първия си самостоятелен концерт, след което печели редица лауреатски звания и награди от престижни национални и международни конкурси, най-големите сред които са Х. Виенявски (Полша, 1967), Паганини (Италия, 1970), Карл Флеш (Великобритания, 1972 и 1974). Учи при проф. Емил Камиларов, а в периода 1974/76 специализира при проф. Йфра Нийман в Лондон.

От 1977 г. свири на цигулка Страдивари 1716 Барон Витгенщайн, закупена специално за него от българската държава. Носител е на наградата на БНР „Музикант на годината“ за 1993 г. и на Наградата за изключителен принос към българската култура за 2010 г.

Бъди свободен