Минимум 250 фалшиви сертификата са издадени в Раковски и Асеновград

0
Снимка: БГНЕС

Най-малко 250 фалшиви сертификата за ваксиниране са били издадени от два временно имунизационни пункта – в Раковски и Асеновград, съобщиха от МВР и прокуратурата. В понеделник бяха арестувани трима лекари и един зъболекар по подозрение за участие в схемата.

Според разследващите за сертификат се е плащало между 200 и 400 лв. Полицията е стигнала до фалшивите документи след получаване на оперативна информация и данни от местната здравна инспекция.

Установено е, че хората, които са получили документите, са били в чужбина в дните на имунизацията си. Бройката на фалшивите сертификати вероятно ще се увеличи. От двата центъра разследващите са иззели около 20 хил. декларации за информирано съгласие, които допреди десетина дни бяха задължителни. Има съмнения, че подписите върху тях са фалшифицирани.

Според говорителя на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев делата вероятно ще се забавят. Той се закани, че отговорност ще бъде търсена и на хората, получили фалшивите документи.

„Нашата цел е всеки да си понесе отговорността. Както този, който е издал сертификата, така и тези, които са се снабдили с такива сертификати. Тяхната роля в извършването на тези престъпления никак не е за подценяване и ние сме твърдо решени да ги разкрием“, заяви той.

зарядни станции за електромобили