Министър Димитър Стоянов: САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа

0

„Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа и усърдно ни препоръчва да продължим експлоатацията на самолетите МиГ-29 докогато е възможно. Ние работим в тази посока.“ Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Комисията по отбрана в Народното събрание. Министърът цитира официално писмо от Военновъздушните сили на САЩ, получено в Министерството на отбраната.

Министър Стоянов опроверга твърденията, че служебното правителство не е положило усилия за осъществяване на т.нар. триъгълни сделки, чрез които България да предостави на Украйна техника и въоръжение, като в замяна получи от наши съюзници западни образци. „Проведох срещи с министрите на отбраната на Италия, Испания, Нидерландия, САЩ, Швеция, с представители на Франция. Въпросът бе обсъждан и с военните аташета на много страни. Единственото предложение дойде от страна-съюзник, която впоследствие се отказа не защото ние нямахме желание, а защото това въоръжение бе директно предоставено на Украйна. За съжаление времето за триъгълни сделки беше изпуснато от редовния кабинет“, обясни министър Стоянов.

„Не е вярно твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна“, заяви още министърът на отбраната. По времето на редовното правителство са искани самолети Су-25, МиГ-29, и 122 –мм и 155 – мм боеприпаси и друго въоръжение, но тогава не е имало реакция“, категоричен бе министър Стоянов. Той подчерта, че министерството работи усилено за модернизацията на Българската армия.

На заседанието днес парламентарната комисия по отбрана прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2022 г. Депутатите гласуваха единодушно „за“. Предстои докладът да бъде гласуван в пленарна зала.

„Ако не бъде приет държавният бюджет, ще бъде стопирана цялата програма за модернизация на Българската армия“, каза министърът в отговор на въпрос на журналисти. „Включително и проектът за бойна машина на Сухопътните войски, проектът за придобиване на нови 155-мм гаубици и нови радари. Всички усилия, които бяха положени в последните девет месеца, отиват на вятъра. Това ще се отрази и върху попълването с личен състав, тъй като един от мотивите за военна служба на младите хора е да обслужват нова техника“, изтъкна той.

„Правим всичко възможно изтребители МиГ-29 да летят колкото е възможно по-дълго. Идеята за закупуване и ремонт на двигатели беше точно тази. Работим и по варианта за заместваща платформа, но най-вероятно Комисията по отбрана няма да бъде удовлетворена от цената за нейното придобиване“, коментира още министър Стоянов. Той съобщи, че ЕС ще изплаща обезщетенията за предоставената военна техника на Украйна на траншове, включително до 2026 г. „Няма конкретика коя страна кога ще получи обезщетение по предоставената от нея помощ на украинската страна“, посочи той.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук