Министърът на регионалното развитие провери ТОЛ-контрола на Дунав мост

0
357
Европейско финансиране

Общата стойност на продадените електронни винетки на румънски автомобили възлиза на над 4,7 млн. лв. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си на Дунав мост при Русе.

От 17 декември 2018 г. до началото на месец юни тази година са продадени повече от 184 хиляди електронни винетки на автомобили с румънска регистрация. От тях над 122 хиляди са за леки автомобили и над 62 хиляди – за тежкотоварни над 3.5 тона. Общата стойност на продадените електронни винетки на румънски автомобили възлиза на над 4,7 млн. лв., което нарежда Румъния на второ място сред чуждестранните шофьори по продажби на е-винетки. Преди нея е Турция.

„Със започването на летния сезон продажбите на електронни винетки ще се увеличават. Данните показват, че през миналата година Румъния заема първо място сред чуждестранните пазари по брой туристически посещения в България – 1 377 009, като спрямо 2017-та година се отчита ръст от 20,9%“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя подчерта, че особено през лятото в Балчик, Албена, Златни пясъци, к. к. „Св. Св. Константин и Елена“ и Слънчев бряг традиционно идват много румънски гости, затова е добре водачите да използват всички канали за купуване на електронни винетки, като най-удобно е това да бъде направено през интернет – от сайтовете www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg и www.А1.bg.

По време на посещението си министър Аврамова провери работата на служителите на Националното тол управление на входа от Румъния и се информира за функционирането на електронната система за таксуване в региона.

Служителите на ГКПП „Дунав мост“ в гр. Русе информираха министър Аврамова, че румънските водачи предпочитат да купуват винетки от терминали за самотаксуване. За улеснение на пътуващите на пункта работят 4 терминала и две гишета за продажба на е-винетки, на които може да се плати и в брой.

От февруари до началото на юни тази година инспекторите на Националното ТОЛ-управление са проверили 15 520 румънски граждани, като са наложени 612 компенсаторни такси.