Министърът на труда: България има остра нужда от инженери и IT-специалисти

Автор:
13 ное. , 2017   Video

България има остра нужда от инженери – машинни и строителни, както и потребност от IT-специалисти.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на конференцията “Образование, трудов пазар и бизнес”, която се провежда в Русенския университет. Това, по думите му, е една от основните причини социалното министерство и Народното събрание да работят в посока да се облекчи режимът „синя карта“, който осигурява възможност да наемане висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз.

„Синята карта“ е краткосрочно решаване на проблема, подчерта министър Петков. Дългосрочното решение, според него е чрез университетите и кадрите, които те обучават и специалностите, по които ги обучават.

„През последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция“, каза още министър Петков.

Участние в конференцията взеха още народният представител Светлана Ангелова, която е и заместник председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, областният управител на Област Русе – Галин Григоров, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта – Драгомир Николов, президентът на Двустранна търговска камара България-Румъния Дору Драгомир и много експерти в направлението.

Пред участниците в конференцията екип от млади учени от Русенския университет представи пред аудиторията виртуален музей и приложение за преобразуване на снимки в 3D изображения.Comments are closed.