Обсъждяме общата позиция за защита на етеричномаслените култури с Франция

0

Министрите на земеделието на България и Франция проведоха среща по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург. Срещата бе инициирана от министър Вътев и имаше за цел да се обсъди влиянието на законодателното предложение на ЕК за етеричномаслените култури в ЕС върху тяхното производство и изменението на Регламента за класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси.

Министър Вътев посочи, че България разполага с водеща лаборатория за изследване на розата и лозата и с необходимите учени, които са готови да докажат безопасността на естествените етерични масла. Той подчерта необходимостта от неоспорими научни доказателства, подкрепени от клинични изпитвания, при въвеждането на подобни регламенти. Министърът отбеляза, че тези култури се използват от векове и имат доказано положително въздействие в производството, козметиката, парфюмерията, както и в храните и напитките.

Министърът на земеделието на България акцентира върху остротата на проблема, който ще засегне много земеделски производители в планинските райони на страната, за които това производство е важен източник на доходи. Министър Фено сподели същите притеснения относно френските производители на етеричномаслени култури и затова подкрепи позицията на България.

Министър Вътев изрази благодарността си към френския колега за подкрепата, получена за защита на производството на етеричномаслени култури.

Двамата се съгласиха да продължат съвместната работа по защита на тези култури.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук